2 вересня 2022 року виповнюється 82 роки від дня народження українського художника-графіка, першого завідувача кафедри промислової графіки Львівської академії мистецтв, сина діяча ОУН Михайла Сороки та зв’язкової Романа Шухевича Катерини Зарицької – Богдана Сороки (1940-2015).
Графічні роботи Богдана Сороки експонувалися в «Львівській обласній науково-педагогічній бібліотеці» 2021 року в рамках виставки «Шлях до незалежності», яку організував директор бібліотеки Андрій Цибко. Дуже цікаві виконані Сорокою екслібриси – книжкові знаки, на яких вказано, кому належить книжка. Богдан Сорока зробив екслібриси для В’ячеслава Чорновола, романа Яціва та Ярослава Лемика.
Лінорити Богдана Сороки з циклу «Фольклорні мотиви» (Львів, 1969. Святий. Любов. Мистецтво. Козак Мамай. Кам'яні баби) експонувалися в 2021 році в Музеї визвольної боротьби (Львів).
Богдан Сорока впродовж 1970-2010-х років створив багато графічних циклів. Серед них – «Фольклорні мотиви», «Українська міфологія», «Емблеми та символи», «Страсті Христові», «Похід гномиків», «Купальські забави».
Він також був надзвичайно потужним та цікавим колекціонером. Свого часу зібрав унікальну колекцію гуцульського мистецтва.
Донька митця Соломія Сорока згадує батька так: «Тато понад усе цінував вільний дух. Він хотів, щоб ми з сестрою займалися спортом, були незалежними й вільнодумними. Тато написав моїй мамі в пологовий будинок цілий список того, як вони мене будуть виховувати. Один із пунктів був таким: «У музичну школу вона піде тільки через мій труп». Але вийшло, що я пішла до музичної школи, почала грати на скрипці. Спочатку він це не дуже любив, — ділиться спогадами донька митця Соломія Сорока. — За радянських часів ми жили в маленькому помешканні, оскільки тато не мав права на майстерню. Я грала на скрипці, а тато працював з графікою. І от під впливом того, що я грала на скрипці, він почав створювати графічні серії на музичну тематику. Перша з них — «Похід гномів». Музика завжди посідала особливе місце в житті нашої сім’ї. Тато знав багато опер напам’ять, він також співав, і я завжди засинала під оперні арії. Тому музика та його мистецтво — це дві тісно пов’язані між собою речі».
Прекрасну гру на скрипці Соломії Сороки мали можливість слухати й в «Львівській обласній науково-педагогічній бібліотеці» під час проєкту Олени Білоус «Молитва до Митрополита. Софія» в 2019 році. І не тільки її. Соломіїн чоловік – Артур Грін, американський піаніст. Син - Антон Святослав Грін, саксофоніст.
Використаний електронний ресурс:
Марія Геник «Понад усе цінував вільний дух» // День (11.08.2016).