Львівська обласна науково-педагогічна бібліотека

Логотип ЛОНПБ

Львівська обласна науково-педагогічна бібліотека

Комунальний заклад Львівської обласної ради

Featured

«Вчителеві-предметнику»: анотовані інформаційні огляди періодики Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки

altУчителеві-предметнику

(тижнева оглядова інформація літератури  27 серп. - 2 верес. 2018 р.)

«З питань методики викладання навчальних предметів у школі»

Українська мова та література

Ковальчук, Любов. Особливості біоадекватної технології на уроках української мови та літератури [Текст]: / Л. Ковальчук // Українська мова та література. - 2018. - N 13/14 (893/894). - С. 53-60.

Як показує досвід сучасної школи, суттєво полегшити навчання й зробити процес засвоєння матеріалу неважким і цікавим цілком здатна біоадекватна технологія, що дедалі активніше впроваджується педагогами-словесниками у їхній роботі зі школярами, будучи одним із напрямів модернізації методики викладання загалом. У статті вміщено два конспекти уроків із застосуванням біоадекватної технології при викладанні української словесності у школі, зокрема на такі теми: «Народні колискові пісні «Ой ти, коте, коточок», «Ой ну, люлі, дитя, спать» (українська література; 6-й клас), «Речення прості й складні (повторення), двоскладні й односкладні» (українська мова; 8-й клас). Перебіг кожного з уроків охоплює притаманні вказаній технології складові, - у цьому випадку - по чотири основні етапи: організаційний, символьний, логічно-лінгвістичний та завершальний.

Неділя, Ірина; Чирко, Галина. Іван Франко «Захар Беркут» [Текст] : 7-й клас / І. Неділя, Г. Чирко // Українська мова та література. - 2018. - N 13/14 (893/894). - С. 75-89. - Бібліогр.: 5 назв.

Представлені у статті матеріали дозволяють у повній мірі дослідити разом зі школярами картину подій у відомому творі Великого Каменяра. Зокрема оприлюднено розробки трьох навчальних заходів, що вважаються інтегрованими (українська література, історія) уроками. Матеріал розкриває широка панорама методичних прийомів та форм роботи, серед яких: бліц-опитування, евристична бесіда, історична довідка, метод «Продовжте речення», інтерактивна вправа «Хай герої займуть своє місце», словникова робота, літературний диктант, сенкан, робота в групах, міні-дикусія, складання цитатного плану, літературний та історичний блоки тестових питань тощо.

Чеснокова, Марина. Розділові знаки в складних реченнях із різними видами зв’язку. Наскрізні ліні в освітньому процесі Нової української школи [Текст] : 9-й клас / М. Чеснокова // Українська мова та література. - 2018. - N 13/14 (893/894). - С. 43-48. - Бібліогр.: 6 назв.

У статті презентовано розробку навчального заходу з української літератури у 9-му класі. Автором розробки застосовано мультидисциплінарний підхід до планування уроку (за видовими ознаками - урок-модуль) в рамках впровадження наскрізної змістової лінії «Екологія та сталий розвиток». Упродовж навчального заходу можуть бути використані такі форми, прийоми та методи роботи: інтелектуальна карта, вправа «Конструювання», «Ділова гра», випереджувальні індивідуальні завдання, робота в групах, психологічна вправа «Долоні», «Коло ідей», «Клоуз-тест» тощо. Міжпредметні зв’язки уроку: етика, економіка, історія, філософія, інформатика, право, психологія, основи здоров’я, біологія.

Основи здоровя

Гармаш І. В. Профілактика комп’ютерної залежності в дітей: казка на допомогу вчителю [Текст] / І. В. Гармаш // Основи здоров’я. - 2018. - № 8. - С. 4-6.

Автор статті - практичний психолог із великим досвідом - для профілактики та попередження комп’ютерної залежності дітей пропонує використовувати казки. Використання казок - це екологічний, травмобезпечний, безболісний спосіб спілкування з дітьми. Казки не викликають психологічного опору дитини. Слухаючи казку, дитина ототожнює себе з певним героєм. І в дорослому житті дитина робить так, як її улюблений герой. У статті наводиться кілька авторська казка та творча вправа, що сприяють самоаналізу та розвитку самосвідомості.

Ковченко В. В. Вплив поведінки на здоров’я. Переваги впевненої поведінки [Текст] / В. В. Ковченко // Основи здоров’я. - 2018. - № 8. - С. 13-16.

Автор подає хід уроку для учнів 5 класу, мета якого: формувати уявлення про поведінку як чинник соціального благополуччя людини, ознайомити з перевагами впевненої поведінки; сприяти розвитку асортивності (негресивної поведінкии), самоповаги і поваги до інших людей, мотивувати учнів дбайливо ставитися до життя і здоров’я. Тип наведенного уроку: засвоєння нових знань.

Мелашенко М. П. Профілактика порушень зору [Текст] / М. П. Мелашенко // Основи здоров’я. - 2018. - № 8. - С. 7-12.

Автор наводить ряд рекомендацій, які в комплексі з правильним харчуванням і фізичними вправами є запорукою запобіганню розвитку міопії. Важливо ознайомити учнів, у яких ще не виявлено міопію, з причинами виникнення цього захворювання, допомогти їм підібрати комплекс профілактичних вправ для тренування відповідних м’язів.  Матеріал статті може бути корисним для застосування як на уроках основ здоров’я та .біології, так і в позаурочний час.

Схожі дописи

Календар подій

Книга Вголос

Як нас знайти

Департамент освіти і науки ЛОДА Львівська ОДА Міністерство освіти і науки України Львівська обласна рада Львівська міська рада Ротарі клуб Львів-Ратуша